header banner
Default

Wat gaat Bitcoin doen en waarom is april 2024 cruciaal? - Emerce


De waarde van Bitcoin is notoir bewegelijk en onvoorspelbaar. Toch zijn er inmiddels, sinds de lancering in 2009, ook patronen te herkennen en zijn er dus voorspellingen te doen. De cyclus van periodieke Bitcoin-halveringen is één element dat aanknopingspunten biedt.

Sinds de lancering van Bitcoin in 2009 hebben cryptovaluta’s wereldwijd verschillende veranderingen meegemaakt. In 2022 was crypto een trefzekere verliezer: dat weet iedereen. De waarde van Terra Luna kelderde, Celsius stortte in en de oprichter van FTX werd gearresteerd op beschuldiging van fraude. Vorig jaar werd rond deze tijd ongeveer 46.000 dollar per Bitcoin betaald, terwijl de koers op dit moment tussen de 25.000 en 30.000 dollar beweegt. Voorspellingen voor cryptovaluta’s zoals Bitcoin zie je overal, van torenhoge pieken tot dieptepunten.

Gaat Bitcoin weer stijgen?

Bitcoin handelt op het moment van schrijven (begin april) rond de 28.000 dollar sinds het op 4 april een hoogtepunt in negen maanden bereikte tegen die prijs. Nadat lange tijd de grens van 28.000 dollar niet was doorbroken, begon de prijs van Bitcoin weer te dalen. Maar daarna ging de prijs weer omhoog en op 14 april werd bijvoorbeeld al weer een piek van iets meer dan 30.500 dollar bereikt. Het gaat dus op en neer.

Bitcoin heeft hard moeten werken om de grens van 28.000 dollar te doorbreken, maar het marktaandeel neemt desondanks gestaag toe. Met meer dan 45 procent is Bitcoin-dominantie het hoogste sinds juni 2022. Bitcoin lijkt boven de grens van 27.500 dollar te blijven, ondanks het feit dat andere grote altcoins zoals Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) en Litecoin (LTC) en nog veel meer in waarde zijn gedaald.

Het is vermeldenswaard dat toen de Bitcoin-prijs door de belangrijkste weerstand brak bij 16.800 dollar, de valuta’s tekenen van kracht begonnen te vertonen. De prijs is weer op stoom gekomen en vertoont nog steeds positieve ontwikkelingen. Velen geloven dat dit jaar zal zorgen voor extra stabiliteit en een voortzetting van de stijging van Bitcoin. Een van de meest prominente gebeurtenissen die de prijs van Bitcoin beïnvloedt, is de zogenaamde halvering.

Wat is Bitcoin-halvering en hoe werkt het?

De Bitcoin-halvering is een periodieke gebeurtenis waarbij het aantal nieuwe Bitcoins dat in omloop komt als gevolg van cryptomining, met de helft wordt verminderd. De halveringscyclus van Bitcoin vindt elke 210.000 gedolven blokken plaats. Aangezien de gemiddelde tijd om een enkel blok te delven ongeveer 9 à 10 minuten is, komt dit neer op ongeveer vier jaar voor elke halvering. Dit proces helpt (in theorie) om de functie van Bitcoin als waardeopslag te behouden. De volgende halvering vindt plaats in april 2024.

Historische BTC-prijsprestaties tijdens en na een bitcoin-halvering

Historisch gezien hebben de Bitcoin-halveringen geleid tot grote prijsbewegingen. De eerste halvering vond plaats in 2012, en de prijs van Bitcoin steeg van 12 dollar naar 1000 dollar binnen een jaar na de halvering. De tweede halvering vond plaats in 2016, en de prijs van Bitcoin steeg van 650 dollar naar bijna 19.000 dollar binnen anderhalf jaar na de halvering. Ten slotte vond in 2020 de derde halvering plaats toen de prijs van Bitcoin onder de 9000 lag. De prijzen bereikten vervolgens recordhoogtes van 69.000 dollar in november 2021.

Het is belangrijk om op te merken dat deze stijgingen dus niet onmiddellijk na de halvering plaatsvonden. Het duurde enige tijd voordat de prijs omhoog ging. Er zijn verschillende redenen waarom de prijs van Bitcoin stijgt na een halvering. De eerste reden is dat de ‘inflatie’ van Bitcoin wordt verminderd. De halvering zorgt ervoor dat er minder nieuwe Bitcoins worden gedolven, waardoor de totale hoeveelheid Bitcoins die in omloop zijn langzamer groeit. Dit creëert schaarste en kan de prijs van Bitcoin omhoog stuwen.

Het inflatiepercentage van Bitcoin (afbeelding: Glassnode)

Een andere reden waarom de prijs van Bitcoin kan stijgen na een halvering is dat de kosten van het delven (mining) toenemen. Wanneer de beloning voor miners wordt gehalveerd, ontvangen ze minder Bitcoins voor hun werk. Dat betekent dat de kosten voor het delven van een Bitcoin toenemen, wat de prijs van Bitcoin op kan stuwen.

Wat gebeurt er met Bitcoin na de halvering in 2024?

Het is uiteraard altijd moeilijk om de toekomst van Bitcoin te voorspellen, vooral na een halvering. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de prijs van Bitcoin, waaronder vraag en aanbod, regelgeving, en het algehele economische klimaat. Echter, als we kijken naar de historische prijsprestaties na eerdere halveringen, is de kans groot dat de prijs van Bitcoin opnieuw zal stijgen na de halvering in 2024. Het kan echter enige tijd duren voordat we deze stijging zien.

Maxim Manturov, Hoofd Investment Advice bij Freedom Finance Europe zegt: “Tech-aandelen en cryptovaluta zullen naar verwachting in 2023 op hetzelfde pad blijven totdat het herstel hervat. Beleggers wordt aangeraden zich niet te laten afleiden door kortetermijnnieuws en de media en zich te concentreren op kernstrategieën en onderzoek om te profiteren van nieuwe en groeiende bedrijven. De verwachting is dat de tweede helft van het jaar de weg kan vrijmaken voor een sterk herstel van de cyclische bear-markt van 2022-2023. Maar zelfs als dit begin van het aandeel herstel zich voortzet tot in 2024, geeft de neergang van de markt langetermijnbeleggers simpelweg meer tijd om tegen lagere prijzen te beleggen. De meeste ervaren beleggers vinden kansen voor kapitaalaccumulatie op lange termijn tijdens een bear-markt.”

Misschien kan de halvering van 2024 resulteren in een meer bescheiden 2 tot 3 keer waardevermeerdering als we vooruit kijken naar de piekprijs van Bitcoin in de halveringsperiode na 2024. Door de technische indicatoren die allemaal aantonen dat de bear-markt voorbij is en door de goede start van Bitcoin in 2023, ligt een aanhoudend geleidelijk herstel in 2023 en in 2024 in de lijn der verwachting. Stel dat Bitcoin zich tegen de tijd van de volgende halvering kan herstellen naar de 40.000-dollar-regionen. Dan is er een grote mogelijkheid dat we na de halvering in 2024 ook prijzen rond de 100.000 dollar kunnen gaan zien

Het populaire S2F-model laat een geschat prijsniveau zien op basis van het aantal Bitcoins dat op de markt beschikbaar is in verhouding tot het aantal dat elk jaar gedolven wordt. Volgens dit model is de juiste prijs op dit moment ongeveer 55.000 dollar en is er de potentie om naar 500.000 dollar te stijgen.

De prijs van een Bitcoin (bovenste grafiek) met in kleur, van rood naar paars, het aantal dagen tot aan de volgende Bitcoin-halvering (verticale stippellijnen).  (Afbeelding: Forbes)

Gaat Bitcoin de 100.000 dollar bereiken dit jaar?

De prijs van bitcoin is sinds het begin van het jaar met bijna 70% gestegen. De snelle en onverwachte groei van Bitcoin heeft vroege investeerders enorme winsten opgeleverd en heeft Bitcoin ver voor andere belangrijke activa geplaatst.

Er is vreugde in de crypto-community over de nieuwe hoogten die door de grootste cryptovaluta zijn bereikt. Gemini’s Chief Strategy Officer, Marshall Beard, denkt dat Bitcoin dit jaar nieuwe hoogtepunten zal bereiken. Gemini is een crypto-broker gevestigd in de Verenigde Staten. Beard merkte op dat een prijskaartje van 100.000 dollar voor bitcoin “interessant” zou zijn als de cryptovaluta zijn tot nu toe hoogste punt ooit bereikt van ongeveer 69.900 dollar. Voor dit bijna legendarische moet Bitcoin in waarde stijgen met 270%. Tether’s CTO, Paolo Ardoino, voorspelt dat de prijs van Bitcoin de grens van 69.000 dollar opnieuw zal aanstippen.

In dat geval kunnen Bitcoin-fans die de cryptovaluta beschouwen als een ‘veilige-haven-investering’ – die investeerders een behoorlijke hedging-mogelijkheid of een aantrekkelijk rendement kan bieden in tijden van chaos – een mooi jaar tegemoet gaan in 2023. De cryptovaluta Bitcoin zag een aanzienlijke stijging, omdat beleggers erop wedden dat de Amerikaanse bankencrisis de kans op agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve zal verminderen.

Maar niet alles is rooskleurig voor cryptovaluta’s. De stijgende rentetarieven en het strakke monetaire beleid zijn een obstakel voor Bitcoin om te herstellen. Ook kunnen huidige Bitcoin-houders besluiten hun bezit te liquideren, wat kan leiden tot verdere marktvolatiliteit.

Toekomst blijft onzeker

De toekomst van Bitcoin blijft onzeker, maar er zijn tekenen van kracht die wijzen op stabiliteit en een voortzetting van de waardestijging. Het marktaandeel van Bitcoin neemt gestaag toe, en de historische gegevens suggereren dat de prijs van Bitcoin stijgt na een halvering. In het verleden hebben halveringen geleid tot grote prijsbewegingen, maar duurde het enige tijd voordat de prijs omhoog ging. Na de halvering in 2024 is het onduidelijk wat de toekomst van Bitcoin zal zijn, aangezien er veel factoren zijn die van invloed zijn op de prijs van Bitcoin.

Over de auteur: Dmytro Spilka is oprichter en CEO van Solvid.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Sources


Article information

Author: Elizabeth Edwards

Last Updated: 1702630202

Views: 1039

Rating: 4.5 / 5 (79 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Elizabeth Edwards

Birthday: 2016-08-16

Address: 6552 Holmes Freeway Suite 940, East James, NV 85735

Phone: +3842028539318792

Job: Article Writer

Hobby: Golf, Fishing, Hiking, Dancing, Survival Skills, Wine Tasting, Reading

Introduction: My name is Elizabeth Edwards, I am a Colorful, transparent, Adventurous, unwavering, unyielding, dear, fearless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.